, Robert Makłowicz Wędrówki kulinarne 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- bulion wo"owy,
- �mietana,
- cebula,
- sól, pieprz,
- sza"wia, czosnek,
- bia"e wino,
- pasta pomidorowa,
- na� pietruszki
Plan dzia"ania:
- ciel�cin� bez ko�ci pokroi� w kostk�,
- sza"wi� przysma�y� na patelni, wyj��,
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
64
- na tym samym t"uszczu obsma�y� mi�so,
- posieka� cebulk�, dorzuci� do mi�sa, dorzuci� 2 z�bki czosnku, podla� bulionem wo"owym,
- wla� bia"e wino  kielich, doda� past� pomidorow�, lekko podsma�y�
- doda� posiekanej sza"wi i pietruszki, creme fresh, doda� m�ki do ca"o�ci (?) dla zg�szczenia
tarta z porami
Sk"adniki:
- kruche ciasto francuskie,
- bekon,
- pory,
- musztarda z dijon,
- 2 jajka,
- ga"ka muszkato"owa
Plan dzia"ania:
- ciasto na"o�y� na p"ytka form�, przykry� pergaminem,
- przy"o�y� ziarnami fasoli i podpiec w piekarniku,
- bekon pokroi� w kostk�, na patelni zez"o�ci�,
- posieka� pory, wy"owi� z patelni bekon, obsma�y� pory na pozosta"ym t"uszczu,  dusi� ok. 3 min.
- ciasto nasmarowa� musztard� z dijon, roz"o�y� bekon i pory, pokry� �mietan� zmieszan� z jajkami,
- posypa� ga"k� muszkato"ow�,
- piec w piekarniku 15 minut
Przepisy dodatkowe
[ murzyn ] [ schab z czosnkiem w bia"ym winie i �mietanie ]
murzyn
Sk"adniki:
- 60 dkg m�ki,
- 1 jajko,
- 3 dkg dro�d�y,
- 6 kie"bas bia"ych,
- smalec,
- mleko,
- sól
Plan dzia"ania:
- Dro�d�e rozpu�ci� z ma"� ilo�ci� cukru i mleka,
- Do m�ki doda� dro�d�e, rozpuszczony smalec, jajko, sól, mleko (w ma"ej ilo�ci) - ciasto powinne by� do�� g�ste. Pozostawi� do
wyro�ni�cia.
- Wa"kowa� ciasto na paski w które zawija� uprzednio sparzon� kie"bas�.
- Przed w"o�eniem do piekarnika posmarowa� rogaliki rozbe"tanym jajkiem, nast�pnie piec a� do uzyskania rumianego koloru.
schab z czosnkiem w bia"ym winie i �mietanie
Sk"adniki:
- 1. ok. 1 kg schabu
- 2. par� z�bków czosnku
- 3. oliwa
- 4. sól, pieprz
- 5. bia"e wino
- 6. �mietana
- 7. plus ekstra np.: ananas z puszki
Plan dzia"ania:
- Schab pokroi� w niezbyt cienkie plastry lekko sklepa� kraw�dzi� no�a - nie rozbija�, posoli�, popieprzy� i odstawi�.
- Na patelni� wla� oliw� - i sma�y� kotlety,
- w mi�dzyczasie wrzuci� do tego klika ca"ych!!! z�bków czosnku
- dalej sma�y� - podla� bia"ym winem
- i sma�y� do chwili a� prawie ca"e wino odparuje,
- doda� �mietan�, mieszaj�c jeszcze chwil�
- Jako ekstra dodatek na drugiej patelni, na mas"o, wrzuci� klika plastrów ananasa z puszki lekko podsma�y�,
- doda� np.: brandy i podpali�
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
65 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • osy.pev.pl