, Robert Makłowicz Wędrówki kulinarne 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- bulion wo"owy,
- Êmietana,
- cebula,
- sól, pieprz,
- sza"wia, czosnek,
- bia"e wino,
- pasta pomidorowa,
- naç pietruszki
Plan dzia"ania:
- ciel´cin´ bez koÊci pokroiç w kostk´,
- sza"wi´ przysmaÝyç na patelni, wyjàç,
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
64
- na tym samym t"uszczu obsmaÝyç mi´so,
- posiekaç cebulk´, dorzuciç do mi´sa, dorzuciç 2 zàbki czosnku, podlaç bulionem wo"owym,
- wlaç bia"e wino  kielich, dodaç past´ pomidorowà, lekko podsmaÝyç
- dodaç posiekanej sza"wi i pietruszki, creme fresh, dodaç màki do ca"oÊci (?) dla zg´szczenia
tarta z porami
Sk"adniki:
- kruche ciasto francuskie,
- bekon,
- pory,
- musztarda z dijon,
- 2 jajka,
- ga"ka muszkato"owa
Plan dzia"ania:
- ciasto na"oÝyç na p"ytka form´, przykryç pergaminem,
- przy"oÝyç ziarnami fasoli i podpiec w piekarniku,
- bekon pokroiç w kostk´, na patelni zez"oÊciç,
- posiekaç pory, wy"owiç z patelni bekon, obsmaÝyç pory na pozosta"ym t"uszczu,  dusiç ok. 3 min.
- ciasto nasmarowaç musztardà z dijon, roz"oÝyç bekon i pory, pokryç Êmietanà zmieszanà z jajkami,
- posypaç ga"kà muszkato"owà,
- piec w piekarniku 15 minut
Przepisy dodatkowe
[ murzyn ] [ schab z czosnkiem w bia"ym winie i Êmietanie ]
murzyn
Sk"adniki:
- 60 dkg màki,
- 1 jajko,
- 3 dkg droÝdÝy,
- 6 kie"bas bia"ych,
- smalec,
- mleko,
- sól
Plan dzia"ania:
- DroÝdÝe rozpuÊciç z ma"à iloÊcià cukru i mleka,
- Do màki dodaç droÝdÝe, rozpuszczony smalec, jajko, sól, mleko (w ma"ej iloÊci) - ciasto powinne byç doÊç g´ste. Pozostawiç do
wyroÊni´cia.
- Wa"kowaç ciasto na paski w które zawijaç uprzednio sparzonà kie"bas´.
- Przed w"oÝeniem do piekarnika posmarowaç rogaliki rozbe"tanym jajkiem, nast´pnie piec aÝ do uzyskania rumianego koloru.
schab z czosnkiem w bia"ym winie i Êmietanie
Sk"adniki:
- 1. ok. 1 kg schabu
- 2. par´ zàbków czosnku
- 3. oliwa
- 4. sól, pieprz
- 5. bia"e wino
- 6. Êmietana
- 7. plus ekstra np.: ananas z puszki
Plan dzia"ania:
- Schab pokroiç w niezbyt cienkie plastry lekko sklepaç kraw´dzià noÝa - nie rozbijaç, posoliç, popieprzyç i odstawiç.
- Na patelni´ wlaç oliw´ - i smaÝyç kotlety,
- w mi´dzyczasie wrzuciç do tego klika ca"ych!!! zàbków czosnku
- dalej smaÝyç - podlaç bia"ym winem
- i smaÝyç do chwili aÝ prawie ca"e wino odparuje,
- dodaç Êmietan´, mieszajàc jeszcze chwil´
- Jako ekstra dodatek na drugiej patelni, na mas"o, wrzuciç klika plastrów ananasa z puszki lekko podsmaÝyç,
- dodaç np.: brandy i podpaliç
KRAINA LOGOS www.logos.astral-life.pl
65 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • osy.pev.pl